Bolavé kyčle, kolena, páteř. To vše dokáže pořádně znepříjemnit život. Co dělat, když léky nepomáhají?

16.03.2009 17:40

Stačí, když do vašeho automobilu narazí zezadu jiný vůz a vy si "hejbnete" s páteří. Konkrétně s páteří krční. Právě úrazy, které, jak vidno, vůbec nemusí být krvavé, jsou nejčastěji příčinou cervikálního (krčního) syndromu. A ten umí člověku hodně nepříjemnit život. „Postižení lidé pak mívají zdvojené vidění, bolesti v uších, bolesti hlavy, špatnou motoriku nebo další potíže, symptomů je celá řada. Pacienti mohou dokonce skončit jako invalidé,“ říká fyzioterapeut Jan Šlechta, který vytvořil vlastní techniku, jíž dokáže vedle jiných problémů léčit právě cervikální syndrom. Ten vznikne, když se okolo sedmého trnu krční páteře vytvoří svalové spasmy – svaly se stáhnou, jako by vytvořili uzlíky. „Jde vlastně o obranu – sedmý obratel se svalovými "uzlíky" chrání, jenže to udělá tak důkladně, že se člověku kvůli spasmům špatně prokrvuje mozek.

 

Vypadají jako úplní hypochondři
Postižení lidé pak navštěvují specialisty, například kvůli bolesti v uších, a ti pochopitelně na nic nepřijdou. A pacienti pomalu, ale jistě získávají pověst hypochondrů.  „Technika, kterou jsem vypracoval, je nesmírně bolestivá. Je náročná, ale zabírá stoprocentně. Vedle cervikálního syndromu výborně funguje na problémy s bederní páteří,“ vysvětluje Jan Šlechta. Problémy související s bederní páteří s na ni napojenými svaly netrápí pacienty jen v místě samotném. Jsou zodpovědné i za některé bolesti nohou. Svalové spasmy jsou také příčinou vyhřezlých plotének, což jsou chrupavčité části mezi obratly. „Sval je stažený, ztrácí elasticitu a pouzdro ploténky vlastně vytáhne z původního místa. My daný sval musíme opravdu natvrdo povolit, aby pustil pouzdro zpátky, kam patří. Jinak hrozí, že pouzdro "vyskočí" a ploténka vyhřezne,  objasňuje Jan Šlechta. „Pak už je nutná operace. Ta ale vyřeší důsledek, ne příčinu. Sval zůstane dál stažený a do roka jsou potíže zpátky. Spasmus se jen přestěhuje o obratel výš.“  Při některých potížích si člověk může pomoci sám pravidelným masírováním "uzlíků".

Někdy si nemůžete pomoct sami
Ale třeba v případě vzpřimovače – svalu, který jde podél celé páteře –  potřebuje pomoc odborníka, protože na záda si jednoduše sám nedosáhne. Zatvrdlý vzpřimovač působí jako váleček, tlačí a znemožňuje normální pohyb. Ale i v případě, že si na "uzlík" dosáhnete, stojí za to nejdřív  konzultovat fyzioterapeuta. Především se dozvíte, kde a jak si máte tělo masírovat.

Na krk vám pomůže masáž chodidla
A možná ještě něco navíc – například při problémech s krční páteří může pomoci uvolnění určitého místa pod palcem u nohy. Jan Šlechta předvedl, jak by to mělo vypadat – nejprve palec trochu povytáhl, pak ho ohnul. „Mělo by to takhle křupnout,“ říká.

 
Technika Jana Šlechty dokázala postavit na nohy i lidi o berlích nebo na  invalidním vozíku. Pokud totiž jde v případě "bolestí kloubů" o svalové spasmy, nepomůžou pacientům žádné léky. Uzdraví jen dobře zvládnutá fyzioterapie.

Redaktorka -Rytmu života- Ludmila Anežka         
Kašparová zjistila, že na potíže s páteří je
nejlepší dostupnou metodou fyzioterapie